Ce impact negativ pot avea țigările electronice de unică folosință asupra mediului înconjurător în absența reciclării?

Având o piață în expansiune, dispozitivele electronice pentru vapat reprezintă o amenințare pentru mediul înconjurător dacă sunt aruncate neglijent și nu sunt supuse reciclării, conform avertizărilor emise de către activiștii de mediu.

Aceste aparate conțin componente precum plastic, baterii și resturi de lichid, iar dacă sunt reciclate corect, materialele din ele, în special litiul, pot fi reutilizate pentru fabricarea altor echipamente.

În Marea Britanie, una dintre cele mai mari piețe pentru astfel de produse, aproape 5 milioane de dispozitive de acest tip sunt aruncate la coșuri de gunoi săptămânal. Aceste dispozitive conțin elemente din plastic, metale și lichide care pot deveni inflamabile.

Potrivit legii, la achiziționarea unui astfel de produs, vânzătorii ar trebui să accepte dispozitivul vechi în baza unui program de tip buy-back, fără costuri suplimentare pentru cumpărători. Cu toate acestea, nu toți comercianții respectă această obligație.

Reprezentanții unei organizații non-guvernamentale (ONG) din străinătate atrag atenția că aproximativ jumătate dintre consumatori aruncă dispozitivele în coșurile de gunoi obișnuite sau chiar pe stradă, în ciuda apariției treptate a punctelor de colectare, deocamdată limitate la anumite centre comerciale.

Aceste dispozitive ajung în cele din urmă la centrele de reciclare, unde bateriile sunt îndepărtate manual în primul rând. Apoi, restul dispozitivului este mărunțit, iar materialele precum plasticul, fierul, aluminiul și cuprul sunt separate și reciclate pentru a fi refolosite.

O organizație din Marea Britanie estimează că din litiul conținut în bateriile unor astfel de dispozitive, folosite în Regat într-un an, s-ar putea produce aproximativ 5.000 de baterii pentru vehicule electrice.


Sursa: StirileProTV

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *