7 Cele mai mari industrii poluante in 2023

Către un viitor mai sustenabil: clasificarea industrielor care poluează cel mai mult

Odată cu înaintarea lumea către schimbări climatice ireversibile și descoperirea legăturii directe dintre poluare și apariția cancerului, este evident că industriile globale trebuie să-și reducă mai mult emisiile de poluanți.

The Eco Experts au cercetat și actualizat clasamentul celor șapte industrii care generează cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră (GHG), având ca punct de referință datele pentru anul 2022.

Iată care sunt primele șapte industrii poluante și emisiile lor de GHG pe an:

  1. Energie (Electricitate și Încălzire): 15.83 miliarde de tone
  2. Transport: 8.43 miliarde de tone
  3. Producție și construcții: 6.3 miliarde de tone
  4. Agricultură: 5.79 miliarde de tone
  5. Comerț cu produse alimentare: 3.1 miliarde de tone
  6. Modă: 2.1 miliarde de tone
  7. Tehnologie: 1.02 miliarde de tone

În topul celor trei poziții se află industria energiei, a transportului și a producției/construcțiilor, cu o producție combinată de 30.56 miliarde de tone de GHG anual.

Cu toate că s-au înregistrat progrese și utilizarea tehnologiei de energie regenerabilă, combustibilii fosili rămân încă sursa dominantă de energie și combustibil. Industria energiei este încă cea care produce cea mai mare poluare, cu o rată de peste 15 miliarde de tone datorită dependenței de cărbune, petrol și gaze.

Deși numărul de vehicule electrice achiziționate a atins recorduri în ultimul an, autoturismele pe benzină rămân metoda predominantă de transport, reprezentând 74,5 la sută din emisiile de CO2 ale industriei transporturilor.

Este șocant să constatăm că producția și construcțiile sunt responsabile pentru 50% din toate extracțiile de resurse naturale la nivel mondial. Consumul acestei industrii reprezintă o șesime din apa proaspătă globală, un sfert din lemn și un sfert din deșeurile globale. Practicile din această industrie trebuie să devină mai durabile, în special în ceea ce privește sursa materialelor și gestionarea deșeurilor.

Industria alimentară, care cuprinde agricultura și comerțul cu produse alimentare, ocupă locul al patrulea și al cincilea în clasament, cu un total combinat de 8.89 miliarde de tone.

Industria de retail – comerțul cu produse alimentare, moda și tehnologia – ocupă pozițiile cinci, șase și șapte, cu un total combinat de 6.22 miliarde de tone.

Privind în urmă în ultimii ani, situația poate părea copleșitoare. Țările din întreaga lume au declarat stare de urgență climatică, poluarea cu plastic a atins cote record, am avut parte de cei mai călduroși ani din istorie, iar numărul de animale dispărute a crescut. În final, am văzut impactul consumerismului nostru crescând la nivele fără precedent – ceea ce se reflectă în clasamentul industrielor pentru acest an.

Cu toate că tabloul pare sumbru, nu totul este rău. Ultimul deceniu a adus, de asemenea, o trezire la realitate în ceea ce privește schimbările climatice, cu unele guverne făcând eforturi active pentru a reduce emisiile. Am asistat la o utilizare tot mai mare a energiei regenerabile, la manifestații pentru climă fără precedent și la cel mai redus consum de cărbune în unele țări de când au început înregistrările.

Dacă doar câteva industrii adoptă practici mai durabile, emisiile globale vor scădea și am putea reuși să limităm încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Vedeți raportul Eco Experts aici cu mai multe informații cheie. Acesta include și o secțiune “Ce puteți face pentru a ajuta?” pentru fiecare intrare, oferind sfaturi practice pentru a reduce dependența consumatorilor de aceste industrii.

Metodologia

Există cinci tipuri principale de poluare care afectează planeta noastră: aer, apă, sol, lumină și zgomot. Dintre acestea, poluarea aerului, a apei și a solului reprezintă cele mai mari amenințări.

În 2021, poluarea aerului a contribuit la 8,7 milioane de decese la nivel global. În ceea ce privește poluarea apei, 14 miliarde de kilograme de plastic sunt aruncate în ocean în fiecare an, cu corpuri de apă poluate care contribuie la moartea a 1,5 milioane de copii. Poluarea solului? Aproximativ 400 de milioane de tone de deșeuri periculoase sunt generate la nivel global în fiecare an, care se infiltrează în solul nostru.

Acesta este motivul pentru care acest raport se concentrează pe modul în care industriile contribuie la aceste trei tipuri de poluare. Am decis, de asemenea, să ordonăm industriile în funcție de cât de mult contribuie la emisiile globale de gaze cu efect de seră (GHG).

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *