Valorificare deseuri sticla

sau scrie-ne pe whatsapp - online 24/7

In ultimii ani statele europene insista pe procesul de reciclare, pe informare si pe educatia privind mediul inconjurator si poluarea. S-au luat diverse masuri si aceasta miscare continua sa se dezvolte. Deseurile provenite din consum sunt reprezentate de un numar alarmant care ridica multiple intrebari. Partea de valorificare deseuri, in special partea de valorificare deseuri sticla este un subiect ce trebuie abordat fara doar si poate.

Ce implica partea de valorificare deseuri sticla?

Inainte de a aborda specific subiectul “valorificare deseuri sticla”, inevitabil trebuie sa vorbim despre  subiectul general de reziduuri si deseuri provenite din consum.

Consumul este specific individului dar si companiilor si intreprinderilor. Consumul de orice tip creste de la an la an odata cu nevoile noastre si cu dezvoltarea noastra ca popor.

Din nefericire consumul excesiv si deseurile rezultate afecteaza intr-un mod inimaginabil atat mediul inconjurator cat si aerul care isi pierde din calitate pe zi ce trece.

Poluarea, de asemenea nu este un subiect necunoscut nici unuia dintre noi. Desi un gest mic care presupune un efort minim precum reciclarea, desi nu pare important, daca este repetat de fiecare dintre noi poate sa faca diferenta.

In ceea ce priveste consumul, este de preferat sa ne asiguram ca nu cumparam mai mult decat avem nevoie. Desigur, acest aspect este dificil de respectat tinand cont ca avem acces la foarte multe produse iar nevoile noastre cresc de la o zi la alta.

Consumul cumpatat este o solutie, insa nu este ceva sigur pe care ne putem baza de fiecare data. Ceva mai palpabil decat solutia precedenta, sunt refolosirea si reciclarea.

 Valorificare deseuri sticla prin refolosire si reciclare

Sticla este probabil unul dintre cele mai valoroase materiale fiindca ea se poate recicla infinit fara a-si pierde din propietati si astfel riscul ca desurile din sticla sa ajunga la groapa de gunoi este mai scazut decat in cazul altor deseuri.

Hartia, in schimb, este unul dintre materialele care odata cu reciclarea isi pierde din propietati. Hartia are limite in ceea ce priveste reciclarea, deseurile din hartie se pot recicla pana la 7 ori.

Plasticul, de asemenea, nu se poate recicla la nesfarsit. Mai mult decat atat, prin reciclarea plasticului se obtine doar materia prima din care se produc obiectele din plastic, in schimb din deseurile de sticla se poate obtine o alta sticla.

Asadar, prin reciclare vorbim despre valorificare deseuri sticla la un nivel ridicat fiindca acest proces tehnologic este mai economic decat fabricarea sticlei din materie prima. Prin reciclarea deseurilor din sticla economisim de asemenea resurse naturale si energie.

Prin reciclarea oricarui tip de deseu contribuim cate putin dar sigur la “salvarea planetei”. Desi suna poetic, este cat se poate de real si palpabil faptul ca daca reciclam reducem:

–        materie prima;

–        energie si resurse naturale;

–        defrisarile si despaduririle;

–        costurile si in timp favorizam cresterea economiei;

–        efectele negative asupra aerului si solului;

–        efectele nocive asupra animalelor si asupra habitatelor naturale ale acestora;

–        efectele dezastruoase asupra apelor si a animalelor acvatice.

Deseurile si reziduurile rezultate din consumul zilnic ajunse in mediul natural au efecte dezastruoase asupra acestuia din cauza rezistentei lor in timp. De exemplu un deseu din plastic poate rezista sute de ani iar un reziduu din sticla mii de ani.

Deseurile care nu sunt biodegradabile, ajunse in natura contamineaza calitatea solului, a apelor si a aerului.

Mai mult decat atat, este pusa in pericol viata animalelor si habitatul lor natural. Numeroase studii demonstreaza faptul ca in ultimii ani sunt tot mai multe animale care se hranesc cu reziduuri ajunse in mediul lor natural.

Prin reciclare, in schimb, evitam ca aceste deseuri sa ajunga la groapa de gunoi, un mediu deloc estetic care afecteaza calitatea aerului.

Recicland protejam habitatul natural al animalelor, fiindca defrisarile le afecteaza in mod direct.

Reducerea nevoii de materie prima este un avantaj valoros in ceea ce priveste protejarea mediului natural. Prin reciclare reducem nevoia de materie prima, mai mult decat atat, unele deseuri si reziduuri sunt transformate in materie prima in urma procesului de reciclare.

In ceea ce priveste deseurile din sticla, dupa reciclare acestea devin fie materie prima pentru alte productii sau sunt aduse din nou la forma lor initiala inainte de utilizare si debarasare.

Un alt avantaj este sa dam un sens acestor deseuri reciclabile sticla prin reutilizare si reciclare, insa pana in acel moment trebuie stabilite cateva modalitati prin care putem reduce consumul de sticla.

Ca in incercarea de a reduce orice fel de consum, in primul rand trebuie sa ne asiguram ca ceea ce cumparam ne este cu adevarat necesar. Pentru asta avem nevoie de o lista de cumparaturi scrisa in prealabil pentru a putea controla ceea ce punem in cos.

In ceea ce priveste risipa de sticla, putem  sa luam in calcul borcanele pe care le avem in camara. Inainte de a decide sa le depozitam in containerul specific sticlei, dupa curatare putem sa le umplem din nou cu alimente.

Valorificare deseuri sticla prin reutilizare

Reutilizarea sticlei devine o solutie adoptata de cat mai multe persoane iar acum posibilitatile sunt diverse fiindca exista in mediul online multiple idei si trucuri pentru refolosirea deseurilor din sticla.

In cazul in care ai in casa deseuri din sticla, inainte de a apela la reciclare poti sa te inspiri din mediul online si sa creezi singur diverse obiecte functionale si creative.

Iata cateva idei:

  1. Ia o sticla de vin goala, indeparteaza eticheta sub apa calda, spala sticla apoi vopseste-o in culorile care iti plac si ai obtinut o vaza pe placul tau.
  2. Cu siguranta ai prin casa sticle de diferite dimensiuni. Alege-le pe cele transparente si cele mai diverse, asigura-te ca indepartezi toate impuritatile apoi umple-le cu scoici, nisip si pietricele apoi aplica pe partea de sus (cea ingusta de regula) a sticlei de jur imprejur funie pentru un aspect mai vintage. Asa vei obtine cateva obiecte decorative extraordinare.
  3. Daca ai talent si inclinatie spre pictura, poti sa obtii cateva vitralii excelente daca decizi sa pictezi sticla asa cum iti doresti tu.
  4. Daca esti ceva mai indemanatic si ai un taietor de sticla acasa, poti sa creezi cateva obiecte spectaculoase: globuri si tot felul de decoratiuni pentru pomul de Craciun, suporturi sofisticare pentru lumanari, lampa din sticla, candelabru, recipiente pentru pastrarea alimentelor.

Acum ca am stabilit cateva idei ingenioase prin care putem sa refolosim sticla, urmeaza o alta modalitate de valorificare a deseurilor din sticla si anume reciclarea.

Reciclarea reprezinta ultimul pas pe care il putem face noi individual dupa ce am redus consumul si am reutilizat deseurile.

 

Valorificare deseuri sticla prin reciclare

Sticla este considerata un material valoros precum metalul, fiindca acestea doua se pot recicla la infinit fara a-si pierde din calitate. Asadar nu exista limite si nu exista riscul ca dupa reciclare, in cele din urma sa ajunga la groapa de gunoi.

Cum reciclam deseurile din sticla?

Incepem prin colectarea selectiva a gunoiului propriu, sortam deseurile reciclabile pe categorii. Dupa separare le depozitam in containerul de profil specific fiecarei categorii, apoi mai ramane sa fim disponibili atunci cand agentii de la salubritate vin sa ridice deseurile.

Atunci cand reciclam sticla trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante pentru ca deseurile sa fie considerate eligibile pentru reciclare si sa evitam ca ele sa ajunga la groapa de gunoi.

In primul rand trebuie sa avem grija sa pastram integritatea sticlei. Sticla sparta este acceptata pentru reciclare insa pentru siguranta manipulatorilor care se ocupa cu ridicarea deseurilor trebuie sa avem grija cum o depozitam si sa o separam de restul deseurilor din sticla.

De asemenea, sticla sparta nu mai poate fi transformata intr-un obiect functional, insa ea poate sa devina materie prima pentru diverse productii.

Un alt aspect important este tipul sticlei.

Se pot recicla sticle care au continut diverse bauturi, borcane, sticle care au continut cosmetice insa trebuie sa ne asiguram ca sunt spalate inainte de a le depozita fiindca impuritatile si reziduurile ramase pe sticla complica procesul de reciclare. Asadar, inainte de reciclare trebuie sa curatam sticla prin clatire insa nu este necesar sa indepartam eticheta, acest proces va avea loc la reciclator.

Sticla din care sunt confectionate oglinzile si ferestrele este tratata chimic pentru rezistenta de care da dovada iar punctul de topire nu este acelasi ca al celei din care sunt confectionate sticlele pentru bauturi si nu pot fi reciclate in acelasi loc. Asadar, astfel de sticla trebuie separata de celelalte deseuri eligibile. Desigur, sticla provenita de la oglinzi si ferestre se poate recicla, insa trebuie sa cauti reciclatori care se ocupa cu reciclarea acestui material.

Nu sunt acceptate pentru reciclare lentilele ochelarilor de vedere, becurile, asadar trebuie sa tinem cont de acest detaliu si in containerul specific deseurilor din sticla sa nu aruncam becurile pe care nu le mai folosim sau lentilele ochelarilor vechi.

Sticla decorativa sau orice tip de sticla care contine urme de vopsea nu mai poate fi reciclata din cauza substantelor chimice din vopsea care contamineaza sticla.

Vasele termorezistente nu se pot recicla din cauza punctului diferit de topire care trebuie sa fie  mult mai ridicat decat in cazul celorlalte tipuri de sticla.