Traim in secolul XXI, o perioada extrem de agitata, suntem mereu preocupati si ocupati. Tehnologia a evoluat extraordinar de mult si inca continua sa se extinda. Consumul este la cote maxime si nu reusim sa economisim mai nimic. Producem, consumam, risipim apoi iar producem ca sa consumam si sa risipim. Exista o solutie pentru a diminua consecintele nocive ale cercului vicios in care ne aflam si aceasta solutie se numeste colectare deseuri reciclabile.
Colectare deseuri reciclabile si valorificarea lor
Atunci cand consumam, inevitabil apare si risipa. In acest caz risipa reprezinta totalitatea deseurilor care apar in urma consumului. Cum evitam risipa? Prin colectarea, valorificarea si reciclarea deseurilor.
1. Colectare deseuri reciclabile:
Colectarea corecta a deseurilor se face in primul rand prin separarea lor pe categorii. Primul pas este sa separam deseurile in deseuri reciclabile si nereciclabile. Deseurile nereciclabile sunt acele reziduuri care nu sunt acceptate de catre fabricile de reciclare sau cele care prin deteriorare nu se pot recicla.
Deseurile reciclabile sunt: hartia, plasticul, sticla, lemnul, metalul, textilele.
Pentru fiecare dintre categoriile mentionate mai sus, autoritatile ne pun la dispozitie containere de profil unde depozitam deseurile pana in momentul in care sunt ridicate de catre firmele de salubritate. Dupa ridicare ele ajung in fabricile de reciclare.
Colectarea selectiva a gunoiului din gospodaria proprie este necesar a se face corect. Este datoria noastra civica de a selecta si separa deseurile proprii pe categorii. Autoritatile ne pun la dispozitie resursele necesare pentru a efectua corect acest proces.
De asemenea, suntem obligati din punct de vedere legislativ sa colectam selectiv gunoiul. Daca nu respectam si nu realizam corect separarea deseurilor din propria gospodarie, riscam sa fim sanctionati de catre autoritati.
Aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand colectam selectiv gunoiul propriu:
· Fiecare container pe care il primim in custodie este destinat unui anumit deseu. De regula autoritatile ne pun la dispozitie in gospodaria proprie containere pentru gunoiul menajer, pentru plastic, hartie si carton, sticla, metal si pentru lemn. Pentru deseuri reciclabine de alta natura exista containere colective plasate in apropierea locuintei, destinate mai multor gospodarii.
· Desi hartia si sticla sunt considerate deseuri reciclabile, nu toate reziduurile provenite din cele doua materiale sunt eligibile pentru reciclare.
Trebuie sa luam in calcul ca hartia patata nu este acceptata pentru reciclare. Servetelele, de asemenea nu sunt considerate a fi eligibile pentru procesul de reciclare. Hartia deteriorata prin mototolire nu se recicleaza.
In containerul de reciclare este acceptata doar hartie provenita din produsele de maculatura (caiete, carti, reviste, ziare), hartie pentru imprimanta, sacose din hartie si carton in stare buna.
Ca in cazul hartiei, atunci cand vorbim despre deseuri din sticla, trebuie sa tinem cont ca nu se accepta sticlele care inca contin lichid, sticlele murdare sau cele care au continut substante chimice.
In containerul de reciclare destinat sticlei se pun doar sticlele curate, golite complet de continut. Inainte de a pune un deseu din sticla in containerul de profil este recomandat sa fie spalat. De exemplu, in cazul unei sticle de vin, trebuie sa ne asiguram ca nu mai contine deloc lichid, apoi sa clatim sticla inainte de a o considera deseu eligibil pentru reciclare. Aceesi atentie trebuie oferita si sticlutelor destinate produselor cosmetice. Ele trebuie curatate inainte.
Daca nu tinem cont de aceste aspecte, autoritatile au obligativitatea de a ne sanctiona legal prin amenzi.
· Dupa realizarea corecta a selectarii gunoiului propriu pe categorii, urmeaza ridicarea. Aceasta parte nu este responsabilitatea totala a autoritarilor. Avem si noi un rol in acest proces si anume disponibilitatea. Mai exact, autoritatile stabilesc anumite zile din saptamana cand realizeaza ridicarea deseurilor iar noi trebuie sa ne asiguram ca au acces la containerele noastre in ziua respectiva.
2. Valorificare deseuri
Risipa deseurilor reciclabile are consecinte grave asupra mediului si asupra economiei. Daca nu optam pentru reciclare, deseurile sunt predispuse sa ajunga in mediul natural pe care il polueaza. Reciclarea se realizeaza de asemenea pentru a economisi resurse naturale si materie prima.
Productia realizata din materie prima este costisitoare si afecteaza economia. Obtinerea produselor noi prin reciclare poate duce in timp la o crestere a economiei.
Inainte de initiativa de colectare deseuri reciclabile avem variante de valorificare deseuri.
Valorificarea se realizeaza prin reutilizare si prin reciclare.
De ce reutilizarea sa fie prima noastra optiune?
Intr-adevar reciclarea este o solutie care aduce nenumarate avantaje insa are si limite. In cazul unor deseuri reciclarea nu se poate realiza la infinit si intr-un final acele deseuri ajung la groapa de gunoi.
Un exemplu concret este hartia. Aceasta se poate recicla pana la 7 ori apoi isi pierde din propietati iar destinatia urmatoare este cu siguranta groapa de gunoi unde procesul natural de descompunere poate sa dureze extrem de mult.
Un alt exemplu este plasticul care poate sa fie reciclat pana la 5 ori fara a-si pierde din propietati. In cazul plasticului vorbim despre un proces de descompunere mult mai mare decat in cazul hartiei.
In schimb metalul este deseul care se poate recicla infinit fara a-si pierde din propietati. Aceasta informatie este foarte valoroasa tinand cont de procesul indelungat de biodegradare a metalului.
Sticla, de asemenea nu pune limite in ceea ce priveste reciclarea. Aceasta se poate recicla la nesfarsit, la fel ca metalul, fara a-si pierde din propietati.
Refolosirea produselor este o varianta interesanta si care ar trebui adoptata de cat mai multi dintre noi. Reutilizarea poate prelungi viata unui deseu reciclabil.
Ce putem sa reutilizam? Teoretic orice deseu reciclabil se poate refolosi.
De ce avem nevoie? De creativitate sau de o sursa de inspiratie.
Prin reciclare lemnul poate sa devina o sursa de combustibil valoroasa insa inainte de a apela la reciclare putem sa refolosim lemnul pe care il avem in gospodarie fara a avea abilitati extraordinare de mester. Avem nevoie doar de vointa si determinare.
Orice bucata de lemn pe care o ai la dispozitie este valoroasa. Fie ca este vorba de un mobilier vechi pe care nu il mai folosesti, fie ca ai obtinut bucati de lemn din rafturi vechi de care nu mai ai nevoie, poti sa reutilizezi lemnul in diverse feluri.
Poti sa realizezi polite din lemn destinate cartilor. Cartile pot fi obtinute prin reciclarea lemnului. De asemenea politele poti sa le folosesti pentru obiectele decorative.
Ai nevoie de cateva bucati de lemn, pe care le finisezi si le asamblezi sub orice forma doresti. Pot fi polite simple sau poti sa realizezi rafturi in forma de cub care vor arata fantastic pe perete.
Poti sa confectionezi un balansoar sau un leagan din lemn vechi care va da o nota vintage curtii tale.
O alta varianta este sa faci un scaun sau sa restaurezi un scaun vechi sau deteriorat. La fel poti sa procedezi si in cazul unei mese vechi din lemn. Revitalizarea mobilierului vechi este de asemenea o varianta excelenta.
Idei de reutilizare hartie
Hartia este versatila si se poate reutiliza in diverse moduri creative.
Din ziar putem sa imbracam coperta deteriorata a unei carti vechi.
Hartia pentru imprimanta putem sa o folosim la impachetarea cadourilor pe care putem sa scriem si un mesaj si astfel dam o nota unica cadoului pe care il oferim.
Origami este o varianta de refolosire a hartiei si o modalitate de a-i incanta pe cei mici cu forme interesante si amuzante.
Idei de reutilizare plastic
Dopurile din plastic sunt o sursa incredibila de inspiratie cand vine vorba de refolosire.
Putem sa facem un ceas din dopuri de plastic. Avem nevoie doar de lipici, creativitate si putina indemanare. De asemenea, un cos de gunoi din dopuri de plastic colorate si lipite ingenios intre ele poate sa inveseleasca camera copilului tau.
Peturile din plastic le putem reutiliza ca ghivece pentru flori.
Dupa ce am stabilit partea de colectare deseuri reciclabile si partea de valorificare, trecem la ultimul pas si anume reciclarea propriu-zisa.
3. Reciclarea
Dupa ce am refolosit deseurile o data sau de mai multe ori si am epuizat toate variantele, trecem la partea de colectare deseuri reciclabile. Dupa colectarea selectiva urmeaza reciclarea lor.
Reciclarea este modul prin care deseurile provenite din diverse materiale dupa consum, trec printr-un proces tehnologic si devin materiale utilizabile pentru confectionarea unor noi produse.
Procesul de reciclare este mult mai economic decat fabricarea produselor din materie prima. Prin reciclare economisim resurse naturale si energie electrica.
De asemenea, prin reciclare se poate evita defrisarea padurilor fiindca lemnul este o materie prima folosita atat pentru piesele de mobilier, pentru constructii cat si pentru papetarie.
Poluarea aerului si a solului este o problema actuala care se poate remedia prin reciclare. Toate deseurile si reziduurile ajunse in depozitele de deseuri sau la groapa de gunoi polueaza atat aerul care isi pierde din calitate pe zi ce trece, cat si solul fiindca procesul natural de descompunere a deseurilor este extraordinar de indelungat.
De asemenea, habitatul natural al animalelor poate sa fie pus in pericol de catre deseurile ajunse in mediu. Reziduurile si deseurile ajunse in natura pot pune in pericol viata animalelor, inclusiv a celor pe cale de disparitie sau protejate de lege.
In concluzie putem sa apelam cu incredere la colectare deseuri reciclabile ca solutie a consumului si risipiei.