Deseuri sticla

Reciclarea sticlei este una dintre modalitatile prin care putem contribui la reducerea poluarii si a deseurilor. In fiecare zi aruncam tone de gunoi din care o parte semnificativa este reprezentata de deseuri sticla.

Cum ajungem sa avem un numar mare de deseuri sticla?

Prin consumul de orice fel ajungem sa obtinem deseurile. Despre subiectul “deseuri sticla” sunt mai multe de povestit. Ele provin din consumul individual sau consumul industrial (domeniul HORECA de exemplu).

In loc sa lasam gropile de gunoi sa se aglomereze cu obiecte de sticla care reprezina o amenintare pentru mediu inconjurator, le putem folosi din nou sau le putem recicla.

Foarte putine materiale pot fi reciclate din nou si din nou, fara a fi afectata rezistenta, calitatea sau integritatea lor. Unul dintre aceste materiale este sticla, ea poate fi reciclata infinit prin topire fara a-si pierde din propietati. Acesta este un avantaj daca luam in calcul ca in ultima perioada foarte multe obiecte sunt confectionate din sticla.

Scurta istorie a sticlei

Inainte de a invata cum sa produca sticla din zilele noastre, oamenii au folosit “sticla naturala”, mai exact obsidian. Obsidianul este o roca vulcanica cu aspect sticlos care a fost folosit pentru producerea de cutite, varfuri de sageti, bijuterii și bani.

Locul si data exacta a aparitiei sticlei nu sunt cunoscute insa exista zvonuri ca prima aparitie a sticlei a avut loc undeva in Siria i.Hr.

Exista o scurta poveste legata de Siria si de aparitia sticlei care spune ca o corabie comerciala incarcata cu nitru a fost ancorata in acea regiune iar negustorii care isi pregateau masa pe plaja nu aveau pietre pentru a-si sprijini oalele asa ca au folosit bulgari de nitru de pe nava. Topindu-se, nitrul s-a amestecat cu nisipul tarmului si asa a luat nastere un nou tip de lichid translucid, mai exact sticla.

Aceasta poveste este posibil sa nu fie adevarata, insa Siria a fost unul dintre cei mai importanti producatori de sticla. O alta tara in care fabricarea sticlei a inceput din cele mai vechi timpuri este Egiptul. Se spune ca cel mai vechi obiect din sticla a fost creat in Egipt iar in timp egiptenii au invatat sa preseze sticla in forme.

La inceputul secolului al XX-lea a aparut sticla securizata care este folosita la geamurile automobilelor, ferestre, usile cuptorului si ochelarilor de protectie.

Sticla din zilele noastre este obtinuta din nisip, soda carbonica, calcar si calcin care se amesteca si se topesc la temperaturi foarte inalte, apoi lichidul obtinut este turnat in forma dorita.

 

De ce sa reciclam sticla?

Sunt cateva motive bine argumentate pentru care este necesar sa reciclam atat deseuri hartie, plastic, metal cat si deseuri sticla.

Mai mult de atat, deseurile din sticla sunt valoroase daca luam in calcul ca ele se pot recicla infinit. Asadar, daca reciclam sticla din nou si din nou se poate evita ca ea sa ajunga in depozitele de deseuri sau la groapa de gunoi, asa ca in cazul deseurilor din sticla nu putem sa vorbim despre risipa.

De asemenea, productia sticlei este costisitoare, presupune materie prima si energie, in schimb reciclarea sticlei este mai economica iar deseurile din sticla sunt o resursa inepuizabila.

Un alt argument puternic in ceea ce priveste reciclarea sticlei este acela ca acest material se descompune probabil cel mai greu dintre toate deseurile produse de om.

Aceste deseuri sticla ajunse in mediul inconjurator pot avea efecte dezastruoase asupra solului, asupra aerului, apei si animalelor.

Avem la dispozitie trei metode prin care putem sa reducem deseurile din sticla pentru a proteja mediul inconjurator. Acestea sunt: consumul, reutilizarea si reciclarea.

Consumul

Consumul cumpatat este solutia care presupune efort individual dar care ofera rezultate pe termen lung in ceea ce priveste deseurile si reziduurile.

Autoeducarea in ceea ce priveste consumul este complexa insa rezultatele sunt extraordinare. De asemenea responsabilizarea generatiilor urmatoare este o variabila importanta.

Mijloacele si resursele necesare ne sunt puse la dispozitie de catre autoritati iar informatiile referitoare la reciclarea deseurilor ne sunt oferite atat de ONG-urile care militeaza pentru protejarea mediului cat si de site-urile firmelor de reciclare.

Reutilizarea sticlei

Pentru a evita ca aceste deseuri sticla sa ajunga in natura putem sa incurajam refolosirea sticlei.

Daca peturile din plastic nu sunt atat de rezistente iar refolosirea lor are limite, in cazul sticlei vorbim despre rezistenta la coroziune si despre o multitudine de variante de reutilizare. Mai mult decat atat, sticla nu contine substante toxice care in timp daca apelam la reutilizare pot afecta sanatatea noastra .

Idei reutilizare deseuri sticla

Inainte de a apela la reciclarea propriu-zisa, dupa consum putem sa refolosim obiectele din sticla pentru a prelungi durata de viata a acesteia.

  1.     Sticlele de vin sau sticlele de ulei de masline sunt o sursa inepuizabila de inspiratie si le putem refolosi ca obiecte decorative sau ca decoratiuni de Craciun.

Avem nevoie doar de o sticla goala spalata anterior de pe care inlaturam complet eticheta sub apa calda si obtinem o sticla curata, fara impuritati pe care o putem vopsi asa cum ne dorim, putem sa aplicam diverse forme sau putem sa o imbracam cu cateva fire din funie si vom obtine un obiect decorativ fantastic.

De asemenea, intr-o sticla goala putem sa introducem o mini instalatie cu baterie, vopsim sticla in culori deschise si vom optine o sticla pe care o putem folosi ca lumina de veghe.

Pentru decoratiuni de Craciun putem sa folosim recipientele pentru cosmetice pe care sa le legam intre ele cu un fir subtire de sarma. Le vopsim in culori vesele si le putem folosi pe post de ghirlanda.

  1.     Borcanele din sticla le umple din nou cu muraturi, gem sau sos de rosii. Ele nu isi pierd din calitate, nu sunt toxice si pot fi refolosite in acest mod la infinit.
  2.     Borcanele din sticla pot sa devina si ele obiecte decorative. Dupa curatare si dupa indepartarea etichetei le putem decora pe placul nostru si asa obtinem vaze pentru flori de diferite dimensiuni.

Mai mult decat atat, dupa revitalizarea borcanului putem sa introducem o lumanare parfumata si asa obtinem cel mai original suport pentru lumanari.

  1.     Daca ai spart un geam de vitrina sau oglinda, nu te grabi sa arunci cioburile. Ele pot fi o sursa de inspiratie. Poti sa confectionezi o rama foto din cioburi care va arata original. Ia o rama foto veche cu margini din lemn pe care cu ajutorul unui adeziv si cu multa grija lipesti bucatile de oglinda sparta.

Sunt multe variante de reutilizare a deseurilor din sticla iar internetul este o sursa generoasa care iti poate oferi inspiratia de care ai nevoie.

Reciclare deseuri sticla

Ce fel de sticla este acceptata pentru reciclare?

In principiu este acceptata orice fel de sticla insa exista cateva detalii importante de care trebuie sa tinem cont atunci cand reciclam.

Sticla folosita pentru ferestre si oglinzi este de obicei tratata chimic iar punctul de topire este diferit fata de sticla folosita pentru confectionarea paharelor. Asadar, atunci cand reciclam trebuie sa tinem cont de acest aspect si sa nu combinam cele doua tipuri de sticla. Sticla tratata chimic o putem duce personal la un centru de depozitare special sau la producatorii de ferestre pentru a fi reciclata sau chiar restaurata.

Este de preferat sa pastram integritatea sticlei. Sticla sparta este eligibila pentru reciclare insa este posibil ca dupa reciclare sa nu mai fie transformata intr-o sticla noua. Cu toate acestea ea nu este risipita, poate fi folosita in alte scopuri de exemplu, ca aditiv in fibra de sticla.

In containerul pentru deseuri sticla nu trebuie sa tinem cont de culoare sticlei. Ele vor fi separate pe culori inainte de a incepe procesul de reciclare. Se separa pe culori fiindca amestecarea a doua culori poate rezulta o culoare nedorita a produsului finit.

Desi in fabricile de reciclare procesul incepe cu spalarea sticlei, trebuie sa tinem cont ca responsabilitatea noastra este sa curatam sticla inainte de a o depozita in containerul de profil pentru a simplifica procesul de reciclare. Reziduurile de mancare sau bauturi pot atrage diverse insecte ceea ce duce la ingreunarea procesului de reciclare.

Desi sticla este unul dintre deseurile care se pot recicla usor si infinit, poate pune probleme de depozitare. Sticla cantareste mult mai mult decat alte deseuri si nu este deloc flexibila, asa ca depozitarea ei este mai complicata decat in cazul altor deseuri. Cu toate acestea, reciclarea sticlei este un efort justificat fiindca economiseste energie si reduce consumul de materii prime.

Ce fel de sticla NU este acceptata pentru reciclare?

Becurile nu se pot recicla, asa ca in containerul specific deseurilor din sticla nu trebuie sa aruncam becurile pe care nu le mai utilizam.

Lentilele ochelarilor de vedere nu sunt eligibile pentru reciclare.

Oglinzile si geamurile trebuie depozitate separat de restul deseurilor din sticla fiindca ele nu se pot recicla in acelasi punct de reciclare.

Sticla decorativa de asemenea nu este acceptata pentru reciclare fiindca vopseaua pe care o contine contamineaza sticla.

Vasele din sticla rezistenta la caldura (punctul de topire este diferit fata de sticla normala) cum ar fi vasele de tip Jena.

In ceea ce priveste sticla sparta, ea este eligibila pentru reciclare insa trebuie sa fim prudenti si este de preferat sa o punem intr-o sacosa pentru ca agentii care se ocupa de ridicarea si manipularea deseurilor din sticla sa nu se raneasca.