Deseuri hartie

Hartia este una dintre cele mai raspandite si folosite materiale consumabile, atat individual cat si industrial. Se estimeaza ca 35% din copacii taiati in lume se folosesc pentru productia de hartie.

De asemenea, cu cat se consuma mai mult cu atat apar mai multe deseuri si asa ajungem la deseuri hartie. Deseurile ramase in urma consumului de hartie reprezinta o mare parte din deseurile totale.

Cum gestionam aceasta situatie numita “deseuri hartie”?

Gestionarea deseurilor din hartie si transformarea lor in avantaje ecologice si economice presupune atat procese tehnologice de reciclare cat si spirit civic. Desigur, vorbim despre datorie civica dar si despre responsabilitate civica penalizata legal in cazul nerespectarii ei.

Exista tot mai multe proiecte de lege in aceasta directie ecologica si de protejare a mediului care ne pun la dispozitie tot ce avem nevoie pentru a ne face datoria. Acum, avand informatiile si mijloacele necesare reciclarii nu ne mai impiedica nimic sa colectam selectiv gunoiul propriu.

Scurta istorie a hartiei

Aproximativ cu 1500 de ani in urma, hartia a fost inventata de un oficial al curtii regale din China. Inventatorul chinez a combinat scoarta de dud, canepa si inca cateva petice din textile cu apa si a obtinut o pasta pe care a intins-o pe un covoras subtire, a pus totul la presat apoi a pus covorasul la soare pentru a se usca. Dupa aproape 700 de ani fabricarea hartiei a fost introdusa si in Europa iar prima fabrica de hartie a fost construita in Spania apoi fabricarea hartiei s-a raspandit in toata Europa.

La noi in tara primele fabrici de hartie au fost construite in Sibiu si Brasov.

In zilele noastre productia hartiei este cu totul diferita fata de productia hartiei din China Evului Mediu. Pentru obtinerea hatiei este nevoie de materia prima care este reprezentata de lemn, mai este nevoie de apa si de utilaje specifice productiei care consuma energie electrica. Pentru a reduce costurile si consumul de materie prima o solutie pe termen lung este reutilizarea hartiei si reciclarea deseurilor de hartie.

“lemn=>papetarie=>deseuri hartie=>reciclare=>papetarie” acesta este ciclul de “viata” al hartiei pe care il putem pastra ca in exemplul de mai sus daca optam pentru reciclare. Hartia se poate recicla pana la 7 ori dupa care isi pierde din propietati.

De ce sa reciclam deseurile din hartie?

Prin reciclarea hartiei:

 •       prelungim durata de viata a padurilor;
 •       impiedicam deseurile de hartie sa ajunga in natura si sa polueze;
 •       responsabilizam generatiile viitoare;
 •       ne exercitam datoria civica;
 •       contribuim la cresterea economiei;
 •       economisim resursele naturale.

Cum reciclam hartia?

Incepem prin colectarea selectiva a gunoiului propriu, mai exact, separam deseurile reciclabile pe categorii: hartie, plastic, sticla, metal. Trebuie sa luam in calcul ca nu orice fel de hartie se poate recicla iar in cazul acesta deseurile care nu sunt acceptate pentru reciclare ajung la groapa de gunoi.

Hartie reciclabila:

 •       carti, caiete, reviste;
 •       coli de hartie folosite/nefolosite;
 •       hartia de impachetat care nu este lucioasa;
 •       agende;
 •       plicuri;
 •       sacose din hartie.

Ce nu se poate recicla:

 •       hartia patata sau deteriorata prin mototolire;
 •       hartia plastifiata;
 •       servetelele si prosoapele de bucatarie;
 •       bonurile de la magazin;
 •       hartia care contine urme de lipici;

Dupa colectare hartia este dusa in fabricile de reciclare unde se imparte pe trei categorii: hartie de inalta calitate, calitate medie si calitate redusa. Coala de hartie alba pentru imprimanta este considera a fi de calitate superioara pe cand sacosele de hartie au o calitate redusa.

Dupa ce este impartita pe categorii in functie de calitatea sa, procesul de reciclare incepe prin inlaturarea impuritatilor cum ar fi capsele de metal, apoi hartia se marunteste si urmeaza topirea sa in amestec de apa cu substante chimice pentru a separa fibrele de celuloza. Din acest amestec rezulta o pulpa care este formata din fibra si apa care se intinde, se preseaza apoi se usuca.

Acest proces de reciclare presupune costuri mai mici si consuma mai putine resurse naturale spre deosebire de procesul destinat fabricatiei de hartie.

Productia de hartie

Tot procesul proneste de la materia prima si anume lemnul care provine de cele mai multe ori din taierea padurilor. Acesta este transportat la o fabrica de celuloza unde incepe prima parte a procesului, mai exact transformarea materiei solide in celuloza. Aceasta etapa presupune un consum de apa si energetic foarte mare. Dupa obtinerea celulozei, aceasta este transportata la fabricile de hartie unde incepe transformarea propriu-zisă a hartiei.

Tinand cont de cele de mai sus se ajunge la concluzia ca deseurile de hartie sunt o resursa valoroasa si accesibila.

Cum reusim sa valorificam deseurile de hartie si care sunt avantajele?

Valorificare deseuri hartie

Prin valorificarea deseurilor din hartie ne referim in primul rand la a evita risipa de hartie si a actiona corect in colectarea deseurilor pentru a obtine rezultate optime in reciclare si de a evita groapa de gunoi.

Cele mai multe deseuri din hartie provin din diverse industrii si pot fi: ambalaje, papetarie uzata sau maruntita, ziare, reviste si papetarie pentru birouri care nu s-au vandut. De asemenea o parte din deseurile si reziduurile de hartie provin din uzul casnic.

Cum poti sa valorifici deseurile provenite din hartie la tine acasa?

Reciclarea este o solutie viabila pentru a proteja padurile si mediul inconjurator insa are limite. Mai exact hartia poate fi reciclata pana la 7 ori apoi isi pierde din propietati si ajunge inevitabil la groapa de gunoi. Pentru a prelungi viata hartiei, inainte de a o recicla sunt cateva trucuri prin care putem sa valorificam aceste reziduuri si deseuri hartie.

 1.     Reutilizare

Putem sa reutilizam hartia in diverse moduri creative inainte de a apela la reciclare:

 •       Origami si jucarii educative pentru copii. Inainte de a trimite la cosul de gunoi o coala de hartie care nu iti mai este de folos gandeste-te cum ai putea sa ii dai un nou sens. Origami sunt solutia perfecta, poti sa creezi diverse forme din hartie pe care le poti folosi ca decoratiuni sau sa ii incanti pe cei mici.
 •       Coifuri pentru petreceri. Fie ca ai o coala alba utilizata sau o coala de hartie colorata o poti transforma usor intr-un coif care va da o nota unica, in special petrecerilor pentru copii.
 •       Morisca de vant dintr-o coala de hartie, o pioneza si un pai de hartie.
 •       Ornamente de Craciun sau de Paste din hartie.
 •       Din ziare sau reviste vechi poti sa realizezi un ambalaj pentru un buchet de flori care va arata original.
 •       Poti sa imbraci in pagini de revista o carte veche care are coperta uzata.
 •       Agendele vechi care sunt scrise complet pot da un aer vintage biroului tau.
 •       Poti sa confectionezi un buchet de flori din ziare si reviste vechi pe care il poti aseza intr-o vaza de flori si asa obtii un aranjament decorativ fantastic.
 •       Atunci cand vrei sa redecorezi foloseste tot ce gasesti din hartie la tine in casa pentru a proteja suprafata mobilierului.
 •       Cutii cu amintiri dintr-un carton pe care poti sa il imbraci in hartie folosita provenita din reviste, ziare sau caiete scrise.
 •       Ambalaj pentru cadouri. Inainte de a cumpara hartie pentru impachetat apeleaza la ce ai in casa, la reviste, ziare sau coli de hartie si vei da o nota aparte cadoului pe care il oferi.

Traim in epoca digitala asa ca avem diverse surse de inspiratie pentru a gasi intrebuintari noi deseurilor din hartie.

 1.     Reducerea consumului

Cu totii ne dorim sa fim mai cumpatati atunci cand vine vorba de consum. In acest sens ne putem autoeduca.

Cum putem sa reducem consumul de hartie?

 •       Atunci cand avem nevoie de o lista de cumparaturi putem sa o realizam digital, nu in modul clasic pe hartie;
 •       Jurnalul personal il putem scrie acum pe laptop, nu intr-un caiet care in cele din urma va ajunge deseu;
 •       Putem sa evitam brosurile cu informatii prin obtinerea informatiei dorite print-o cautare pe internet;
 •       Putem sa apelam la carti audio sau digitale;
 •       Opteaza pentru facturile in format electronic;
 •       Ideal este sa donam cartile si revistele vechi la anticariat;
 •       Inainte de a imprima un fisier asigura-te ca informatia este corecta si nu este nevoie sa reprintezi si sa arunci fisierul initial.

Se pare ca avem mijloacele necesare pentru a economisi hartie si a evita consumul inutil al acesteia si transformarea ei in reziduuri si deseuri hartie.

In ultima instanta, dupa ce am epuizat toate variantele apelam cu incredere la reciclare.

 1.     Reciclare deseuri hartie

In uzul casnic este indicat sa colectam selectiv deseurile pe categorii in mod corect, tinand cont de ceea ce se poate recicla si ce nu.

In ceea ce priveste diverse industrii se aplica aceleasi reguli de colectare a deseurilor si reziduurilor. Fie ca este vorba de o companie multinationala, fie ca este vorba de o firma mica sau medie care consuma hartie in cantitati mici sau mari colectarea deseurilor se face selectiv.

Suntem incurajati de catre autoritati sa selectam gunoiul propriu, ne sunt puse la dispozitie containere speciale pentru separarea deseurilor iar autoritatile au obligatia de a colecta reziduurile fie ele casnice fie industriale.

De asemenea sunt diverse fabrici de reciclare sau firme la care poti sa apelezi tu ca persoana fizica sau in cazul in care ai o afacere proprie unde consumul de hartie este absolut inevitabil.