Poluarea in domeniul medical

Industria medicala este responsabila de multe efecte ale poluarii si schimbarii climatice. Pe masura ce populatia lumii creste, la fel se intampla si cu nevoia de servicii medicale si, implicit, poluarea in domeniul medical. Iar in acest moment, aruncarea deseurilor din aceasta industrie reprezinta o problema majora.

Poluarea in domeniul medical – Ce este?

Organizatia Mondiala a Sanatatii defineste poluarea in domeniul medical, acel tip de poluare al caror obiecte / deseuri care sunt generate in acest scop.

Aceasta categorie cuprinde produse precum ace si seringi uzate, pansamente folosite, probe de diagnostic, diferite parti ale corpului uman, produse medicale, sange, produse farmaceutice, dispozitive medicale.

Ce o cauzeaza?

Este estimat ca in jur de 116 miliarde de injectii sunt administrate in toata lumea anual, multe dintre acestea nefiind eliminate in mod corect. Poluarea in domeniul medical afecteaza diferite tari si comunitati, prin simplul fapt ca seringile posibil infectate ajung in apa marii si pe plajele lumii.

De asemenea, in tari slab dezvoltate, protejerarea mediului nu este prioritara din lipsa de fonduri care acopere o gestionare corecta a deseurilor.

Poluarea in domeniul medical poate lua si alte forme. Spre exemplu, pentru ca resursele sa ajunga intr-o unitate medicala acestea trebuie transportate. Acest lucru se produce adesea cu ajutorul camioanelor, ele fiind la randul lor un poluator. Ca sa nu mai vorbim de masinile de salvare, aflate mereu pe drumuri.

De asemenea, spitalele in sine pot polua. Aceste facilitati functioneaza de regula 24 de ore din 24. Asta inseamna ca pentru a opera la capacitati normale un spital consuma lumina, caldura, aer conditionat si nu numai.

Totodata, sa nu uitam  ca fiecare spital are o cantina. Aceasta, la randul ei, polueaza prin cantitatea de mancare produsa si neconsumata. Tone de mancare se arunca anual, din cauza unei gestiuni deficitare a cantitatilor de ingrediente.

Pe langa poluarea cauzata, persoanele care se ocupa cu colectarea deseurilor din acest domeniu sunt adesea cei mai expusi imbolnavirilor. In urma colectarii, ei risca sa se intepe sau sa se taie cu diferite echipamente medicale infectate, acest lucru ducand la o infectie care s-ar putea agrava usor.

Pentru a stopa poluarea in domeniul medical, expertii recomanda trei strategii care pot fi aplicate simultan.

Prima strategie este reprezentata de un efort sustinut al intregii industrii a sanatatii si include minimizarea folosirii de materialelor de natura medicala.

A doua strategie este reprezentata de un efort din partea profesionistilor in domeniu dar si a aaltor parti interesate in colaborerea si descoperirea e metode care sa creasca gradul de constientizare cand vine vorba de tehnicile adecvate de gestionare si eliminare a deseurilor medicale.

A treia si ultima este furnizarea de optiuni prietenoase cu mediul care sa ajute la eliminarea si gestionarea intr-un mod cat mai corect a deseurilor provenite din utilizarea de echipamente medicale.

Ce alte optiuni avem?

Desi poate suna amuzant o optiune destul la indemana pe care cu totii o avem este sa incepem sa adoptam un stil de viata sanatos.

Astfel, nu numai ca vom ajunge sa avem o stare de bine imbunatatita, dar vom avea si mai putin nevoie de ingrijire medicala, acest lucru ducand, in cele din urma, la o poluare mai mica din partea spitalelor.

Este important ca facilitatile medicale sa fie curate si deseurile generate de acestea sa fie gestionate corect. Desi nu este totdeauna posibil, cele trei strategii de mai sus pot ajuta la o diminuare a acestora.

Astfel, aceste cladiri foarte importante pentru a ne ajuta in momente grele pot sa isi faca treaba bine si cu un impact minim asupra mediului.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.