Printre cele mai frecvente deseuri poluante, atat in tara, cat si peste hotare se numara plasticul, metalul si cartonul. Si partea buna este ca toate acestea ar putea fi reciclate. Partea mai putin buna este ca oamenii nu au inca deschiderea necesara spre a face acest lucru. Drept urmare, printre problemele legate de ecologie pe care le avem mereu pe ordinea de zi se numara si cele legate de colectare si reciclare carton.
Top motive care sa te convinga sa reciclezi carton:
- Te simti bine, ajutand natura si mediul inconjurator.
- Faci din Bucuresti sau din orice alt oras, un loc mai curat.
- Eviti riscul ca bucatile de carton sa ajunga in ape, unde pot fi inghitite de vietati precum pestii.
Iti vine sa crezi sau nu, pestii confunda aceste bucati de carton cu hrana si ajung sa se „intoxice”.
- Prin reciclare, ajuti la combaterea risipei de materiale.
- Odata cu reciclarea, contribui la reducerea poluarii, iar mediul incojurator iti permite sa te bucuri de un aer mai curat.
Reciclarea si colectarea cartonului inseamna salvarea copacilor. Implicit, fenomenul de defrisare, care a afectat destul de rau tara noastra in ultima vreme, poate fi tinut sub control.
Cateva reguli pentru colectare si reciclare carton
Pornind de la dorinta de reciclare, iata cateva reguli pe care iti recomandam sa le iei in calcul:
- Atat deseurile din hartie, cat si cele reprezentate de carton, trebuie sa fie curate. Acest lucru inseamna ca daca le-ai tinut in zone in care s-a adunat praful sau panzele de paianjen, este bine sa le scuturi putin.
- Deseurile de carton nu pot fi reciclate atunci cand sunt ude. Asa ca daca se intampla sa stea intr-o zona cu umezeala precum pivnita, o recomandare buna este ca ele sa fie lasate mai intai sa se usuce, apoi sa fie trimise catre colectarea selectiva si reciclare. Mai precis, este recomandat ca umiditatea sa nu depaseasca 11-12%.
Ce tip de carton poti recicla: iata cateva exemple adesea intalnite in locuinta ta
- Carti ale caror coperti sunt realizate din carton
- Cofrag de oua
- Tuburi de hartie igienica
- Cutii de lapte si cereale
- Cutii decorative
- Agende cu coperti de carton
- Calendare de birou sau de perete
- Cutii de impachetat colete
- Etichele produselor textile
- Decoratiuni: rame foto, suporturi de pixuri, suporturi de haine etc.

Centru reciclare deseuri cartie carton
Colectare si reciclare carton: persoane juridice
Daca in ceea ce priveste partea de persoane fizice, colectarea este un aspect ce tine de dorinta si implicarea in societate, in ceea ce priveste persoanele juridice, lucrurile sunt un pic mai complicate. Dupa cum probabil stii, daca ai o firma, persoanele juridice au obligativitatea de a colecta selectiv deseurile si a tine o evidenta clara a acestora.
In caz contrar, riscul de amenzi este destul de mare. Acestea pornesc de la 10.000 de lei si pot urca pana la 60 000 de lei.
Insa, pentru solutionarea acestei probleme, exista posibilitatea de a opta pentru colaborarea cu un centru de colectare deseuri, asa cum suntem noi.
Odata cu acest lucru, detinatorul unui business poate uita de grija gunoiului si poate economisi timp pretios.
Principalii agenti economici vizati de legea reciclarii (211/2011) sunt:
- Hotelurile si restaurantele – considerati unii dintre cei mai mari producatori de deseuri.
- Pensiunile
- Magazinele
- Barurile si cafenelele
- Centrele de organizare evenimente
- Producatorii de bunuri
- Importatorii
Conform prevederilor legale in vigoare, in cadrul respectivelor societati se pot amenaja spatii care sa contina pubele (sau tomberoane) pentru colectarea separata a deseurilor.
Acestea sunt ulterior preluate de un centru precum al nostru si redirectionate catre societatile care se ocupa de partea de reciclare a cartonului.
Colectare si reciclare carton: un ultim aspect
Ne-am dori sa incheiem cu evidentierea urmatorului aspect.
Este in regula sa iti doresti sa reciclezi. Acest lucru te face mai preocupat de mediul inconjurator decat majoritatea romanilor din societate. Insa, inainte de a ajunge la reciclare, este important sa aplici doua principii pe care noi le incurajam: reutilizare si reducere.
Cauta alternative pentru a consuma cat mai putine resurse din carton. Sau daca ai ocazia, refoloseste-l pana cand acesta se deterioreaza.
O analiza a pietei de profil ne-a demonstrat ca, in ultima vreme, produsele realizate din carton au devenit tot mai rezistente. Ele sunt confectionate dintr-un material durabil, greu de indoit si cu o grosime considerabila. Dar acest lucru il face, in acelasi timp, si destul de greu de descompus.