Ce impact au constructiile asupra mediului?

Avand in vedere ca sectorul constructiilor este in crestere acesta are un impact negativ asupra mediului. Sectorul constructiilor foloseste milioane de tone de materiale pe an. Multe dintre acestea au un impact negativ asupra mediului inconjurator.

                Potrivit cercetarilor realizate de Bimhow, sectorul constructiilor este unul foarte poluant, astfel acesta polueaza 23% aerul, 50% schimbari climatice, 40% din apa potabila este si ea afectata de acest sector. In ceea ce priveste deseurile si depozitele de deseuri, acestea reprezinta 50%.

                Cum pot preteja constructiile mediul?

  Regulile Agentiei Protectiei Mediului sunt clare, acestea spun ca mediul ar trebui sa fie pe primul loc in momentul in care orice proiect de constructie apare. Aceasta inseamna ca, contractorul are datoria de a informa toti lucratorii contractuali de aceste reguli pe care firma sa le respecte si sa ia in serios protectia  mediului.  Regulile pot fi incorporate in procesul de orientare a contractorului.

                Controlul eroziunii si al sedimentelor – Conform reglementarilor, firmele de constructii ar trebui sa „proiecteze, sa instaleze si sa intretina” controale de eroziune pentru a „minimiza deversarea de poluanti”. Aceste controale ar trebui sa includa mecanisme de reducere a controlului apelor pluviale si prin minimizarea „cantitatii de sol expuse in timpul activitatii de constructie”.

                Stabilizarea solului – Aceasta este o componenta importanta a procesului de constructie si trebuie inceputa imediat, ori de câte ori se efectueaza lucrari de excavare pe un amplasament. Regulile indica faptul ca procesul de stabilizare trebuie „finalizat” intr-o perioada de timp aplicabila regulilor si reglementarilor locale de constructie. Cu toate acestea, este posibil ca procesul sa nu fie necesar în functie de structura proiectului.

Masuri de prevenire a poluarii

                Exista multe substante chimice utilizate in timpul procesului de constructie. Multe dintre acestea sunt daunatoare atat pentru lucratori, cat si pentru mediul inconjurator daca acestea nu sunt manipulate corect. Prin urmare, Agentia Protectiei Mediului recomanda proiectarea, instalarea, implementarea si mentinerea masurilor eficiente de prevenire a poluarii pe parcursul derularii unui proiect. Constructorul trebuie sa se asigure ca poluantii sunt descarcati corect si in conditii de siguranta, cu impact limitat asupra mediului. De asemenea regulile Agentiei spun ca trebuie sa se limiteze expunerea materialelor de constructie, a produselor si a deseurilor de constructie.

                Descarcari interzise

Conform regulilor  Agentiei Protectiei Mediului, exista anumite descarcari interzise, acestea sunt create in primul rand pentru a fi protejati lucratorii, cat si mediul inconjurator. Aceste reguli includ:

  • Folosirea in exces a apelor uzate pentru spalarea betonului, cu exceptia cazului in care acest proces este gestionat.
  • Descarcarea de combustibili, uleiuri, si alti poluanti utilizati in exploatarea si intretinerea vehiculelor si echipamentelor

Multe dintre aceste reguli vor ajuta astfel sa fie limitat impactul negativ asupra mediului. Cu toate acestea, in ultimii anu, firmele de constructii opteaza pentru incorporarea de cladiri ecologice in procesul lor de proiectarea si constructie.

Importanta construirii ecologice

                Procesul folosirii materialelor ecologice in timpul procesului de contructie poate economisi anual 250 de tone metrice de emisii de CO2. Cladirile ecologice continua sa se dubleze la fiecare trei ani. Acest pivot de constructii ecologice a determinat Agentia de Protectie a Mediului sa creeze un Ghid al constructiilor verzi, care detaliaza modul in care firmele de constructii pot aborda cladirea ecologica. Aceste constructii vizeaza imbunatatirea impactului constructiei asupra mediului.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.