Cat de mult polueaza uleiul folosit si cum il putem colecta?

De data aceasta aducem in discutie printre surse de poluare uleiul alimentar. Aceasta are un impact deosebit mai ales in ceea ce priveste poluarea apelor si a mediului inconjurator. De multe ori dupa ce am gatit, primul instict este acela de a arunca uleiul uzat in chiuveta pentru a o spala si a o reutiliza, un lucru care este foarte gresit, pe care l-am invatat si noi la randul nostru de la parintii nostrii, dar care ne poate costa mult in viitor. Din pacate, o picatura de ulei care a fost uzat si aruncat intr-un mod gresit poate polua pana la 1000 de litri de apa, fapt care este destul de ingrijorator.

Surse de poluare – cum influenteaza uleiul alimentar mediul?

Uleiurile vegetale sunt utilizate pe scară largă pentru producția de alimente la diferite niveluri: casnice, comerciale sau industriale. Desi am crede ca uleiul vegetal nu este atat de nociv, din pacate acesta reprezinta aceeasi cantitate de poluare precum uleiurile petroliere si cele non-petroliere. De-a lungul timpului s-a constatat ca uleiurile petroliere, uleiurile vegetale, cat si grasimile animale au proprietati fizice comune si produc efecte similare asupra mediului

Efectele pe care acestea le produc sunt urmatoarele:

  • Provoaca efecte fizice distrugatoare precum acoperirea animalelor si plantelor cu ulei si sufocarea lor prin epuizarea oxigenului;
  • Distruge atat sursa de hrana existenta, cat si pe cele viitoare, precum animalele de productie si habitatele lor;
  • Produce mirosuri rancede;
  • Aruncand uleiul folosit in chiuveta putem risca sa sa infundam tevile;
  • In timp acesta ajunge in mediul inconjurator formand astfel o hrana toxica pentru plante si animale pe care mai apoi noi le vom consuma.

Cum reciclam uleiul de gatit?

Uleiul de gatit si grasimile adauga o aroma aparte oricarei mese si fac preparatele din bucatarie mai gustoase. Cu toate acestea, dupa folosirea uleiului este necesar sa avem grija cum il eliminam astfel incat sa o facem intr-un mod cat mai eco friendly si sa nu mai fie prezent in casa nostra printre sursele de poluare.

1. Reutilizarea uleiul

Daca uleiul de gatit a fost folosit corect si nu a fost incalzit pana la ardere, vestea buna este ca acesta se poate refolosi. Pentru a-l putea refolosi, dupa racire ne putem ajuta de o sita, prin aceasta putem strecura reziduriile de la folosirea trecuta, iar uleiul este ca nou pentru o alta folosire. Dupa ce l-ati folosit, asigurati-va ca aruncati uleiul intr-un mod corect, fie la cosul de gunoi intr-un recipient, fie il pastrati pentru centrele de reciclare.

2. Colectarea uleiului

Cea mai buna modalitate pentru a elimina uleiul este aceea de a-l colecta dupa ce acesta nu mai poate fi folosit. Un prim pas, dupa ce am gatit este acela de a lasa uleiul sa se raceasca, mai apoi sa il punem intr-un borcan sau sticla, iar in momentul in care avem o cantitate mai mare de ulei sa il trimitem mai departe la centrele de colectare, acestea se vor ocupa mai departe de purificarea acestuia, mai apoi eliminarea impuritatilor si crearea de biocombustibili.

Ti-a placut articolul? ->

Leave a Reply

Your email address will not be published.